Kaikki alkoi rukiista
Kaikki alkoi ruispelloilta, joilla halme heilimöi kesäisin kuin kultainen viltti, ja karjalaisten tupien keittiöistä, joissa tuo ruis päätyi leipätaikinaan yhdessä talon oman juuren ja lähdekaivosta kannetun veden kanssa.
Sitä tuvassa leijailevaa, leivinuunissa vastapaistetun leivän tuoksua ei voita mikään. Ja sen tuoksun inspiroimina Hanna ja Juha Tukiainen perustivat leipomon Kuorevaaran vanhaan kyläkouluun Polvijärvelle.
Kosilkan tuotteet syntyvät perheleipomossa käsityönä Pohjois-Karjalan parhaista, tarkoin valikoiduista raaka-aineista. Tuotteissa maistuu rakkaus puhtaaseen luontoon ja ruokaan. Tunnemme pellot, joilla rukiimme kasvaa, sekä ihmiset, jotka sen ovat viljelleet. Osaamme ne perinteet, jotka tekevät leivästä parhaan mahdollisen. Tiedämme suomalaisen ruoan arvon.
Ja niin tietävät asiakkaammekin.
Näin syntyy maailman paras ruisleipä
Paras ja oikea ruisleipä syntyy vain neljästä aineisosasta. Siihen tarvitaan ruisjauhoa, vettä ja suolaa sekä se jokaisen leipurin oma, salainen ainesosa, eli juuri. Kosilkassa Hannan itse alulle laittama ruisjuuri kohottaa leivät ja tuo niihin ihanan ruokaisan maun.
Ruisleivän leivonta alkaa raskin teolla. Raski on kuin löysä taikina; vesi, juuri ja puolet jauhoista sekoitetaan keskenään. Raski saa huilata 14 tuntia, joiden aikana juuri tekee töitään. Kun raski on aikansa kuplinut, lisätään loput jauhot ja suola ja jätetään taikina kohoamaan vielä pariksi tunniksi.
Kun taikina on kohonnut, se jaetaan leiviksi. Ne saavat nousta vielä hieman sillä välin kun kiviarinauuni lämpenee.
Kun leipiin on kohonnut kaunis kuviointi, on aika laittaa ne uuniin. Noin tunnin päästä, kun väri on juuri oikeanlainen, nostetaan leivät jäähtymään. Kun leivät ovat jäähtyneet paljain käsin nosteltaviksi, ne pussitetaan ja viedään kauppoihin.
Seuraavaksi on sinun vuorosi päättää, nautitko ruisleipäsiivun voin kera uunilämpimänä vai annatko leivän tekeytyä pussissaan vielä pari viikkoa ja maistelet syventyneitä makuja silloin.